forumKonu aç

Randevu sistemi genelgesi 2024/18 bizi bağlıyor mu — ne yapmamız gerekiyor?

HHüsniye K***UzmanTopluluk üyesi

istanbulda 3 fizyoterappist ve 2 idari personelle bağımsız bir fizik tedavi ve sağlıklı yaşam merkezi işletiyorum. günde ortalama 35-40 seans randevumuz oluyor ve kendi satın aldığımız bulut tabanlı bir randevu yazılımını kullanıyoruz.

sektördeki bazı gruplarda Sağlık Bakanlığının 'Randevu Sisteminin Etkin Kullanımı Hakkında Genelge (2024/18)' düzenlemesi konuşuluyor... bazı meslektaşlarım tüm özel sağlık ve danışmanlık merkezlerinin de randevu iptal kurallarına, onay mekanizmalarına veya bakanlık sistemine entegre olmak zorunda olduğunu iddia ediyor.. bir de diğer bi grup ise bu genelgenin sadece kamu hastanelerini ve MHRS altyapısını ilgilendirdiğini söylüyor.

bu genelge bizim gibi bağımsız özel işletmeleri doğrudan bağlıyor mu? yazılımımızda veya randevu akışıımızda yapmamız gereken yasal bi değişiklik var mı?

LLeventVeteran
Görev
Dijital dönüşüm danışmanı
Yapı
iki şubeli işletme
En çok yardımcı olan#2

Kısa cevap: Sağlık Bakanlığı'nın 2024/18 sayılı Randevu Sisteminin Etkin Kullanımı konulu genelgesi, doğrudan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kullanan kamu hastaneleri ile Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerini kapsamaktadır; bağımsız özel klinik veya merkezler için doğrudan bir MHRS entegrasyon zorunluluğu getirmemektedir. Özel sektörün tabi olduğu mevzuat sınırları tamamen farklıdır.

Genelgenin çıkarılış amacı, kamu hastanelerindeki randevu sadakatsizliğini azaltmak ve kamu kaynaklı kapasite kaybını önlemektir. 'Onaylı Randevu Sistemi' kapsamında getirilen randevudan bir gün önce saat 20:00'ye kadar onay verilmesi, onaylanmayan randevunun yedek hastaya açılması gibi kurallar münhasıran MHRS altyapısı üzerinde çalışan kamu sağlık tesisleri için bağlayıcıdır.

Özel sağlık kuruluşları ve merkezleri, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü'nün (SBSGM) mevcut veri gönderim standartlarına (USS / e-Nabız entegrasyonu) ve kendi bağlı oldukları özel kuruluş yönetmeliklerine tabidir. 2024/18 sayılı genelge özel randevu yazılımınızı değiştirmenizi ya da MHRS onay kurallarını harfiyen uygulamanızı emretmez.

Yapmanız gereken adımlar şunlardır: 1) Kendi USS veri aktarımınızın güncel olup olmadığını teknik servis sağlayıcınızla kontrol edin. 2) Genelgedeki onay mantığını yasal bir zorunluluk olarak değil, bir işletme pratiği olarak değerlendirin; seanslardan 24 saat önce otomatik SMS veya mesaj onayı isteyerek gelmeyen danışan oranınızı azaltın. 3) İl Sağlık Müdürlüğü'nden merkezinizin ruhsat türüne özel resmi bir tebligat gelmedikçe kulaktan dolma entegrasyon iddialarına itibar etmeyin.

DDeniz K***KatılımcıTopluluk üyesi

İlgili genelge kamu sağlık hizmeti sunucularında randevu kapasitesinin verimli işletilmesine matuftur. Özel teşhis, tedavi veya danışmanlık merkezlerinin faaliyetleri, ruhsatlandırma yönetmelikleri ve yürürlükteki USS veri çerçevesiyle sınırlı olup 2024/18 genelgesi özel işletmeler için yeni bir cezai yaptırım içermez.

CCaner G***KatılımcıTopluluk üyesi

Yasal olarak hiçbi şey yapmanız gerekmiyor, genelge sizi kapsamıyor. Ancak kamunun getirdiği 'randevudan bi gün önce onay alma' yöntemini kendi sisteminize kurgulayın. Seans iptallerini önceden bilirseniz yedek danışanları kaydırır, cironuzu korursunuz.

EEbru O***Katılımcı
Görev
Kalite kontrol elemanı
Sektör
Bilişim hizmetleri
Yapı
8 kişilik ekip

İşletmeniz Sağlık Bakanlığı onaylı bi 'Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi' ruhsatına mı sahip yoksa serbest meslek erbabı fizyoterapist muayenehanesi veya wellness danışmanlık şirketi statüsünde misiniz? açıkçası ruhsat tipiniz denetim kapsamınızı doğrudan değiştirir.

CCeren E***KatılımcıTopluluk üyesi

MHRS web servisleri zaten kamuya kapalı devre çalışan bir protokoldür. Özel bir yazılımın MHRS'ye doğrudan bağlanıp randevu slotu açması teknik mimari olarak da mümkün değildir. Özel merkezler sadece USS üzerinden muayene kayıt paketi gönderir, randevu takvimi içeride kalır.

NNuri Y***UzmanTopluluk üyesi

Biz 4 fizyoterapistli kliniğimizde bu genelgeden ilham alarak randevudan 24 saat önce teyit araması ve SMS onayına geçtik. Eskiden günde ortalama 6 randevuya gelinmiyordu, onay sistemine geçtiğimiz son iki ayda bu sayı günde 1 veya 2'ye düştü.

not: bunu kendi deneyimim olarak yazdım, herkeste böyle olmayabilir.

AAhmet A***KatılımcıTopluluk üyesi

Bugün kamuya gelen kuralın 2 yıl sonra özel hastanelere ve tıp merkezlerine gelmeyeceğinin garantisi yok. Bakanlık sağlık verilerini tek merkezde toplamayı hedefliyor. Şimdilik ceza yok ama yazılım firmanızın gelişmeleri takip ettiğinden emin olun.

AAhmet Z***Uzman
Görev
Teknik servis elemanı
Sektör
Gıda toptancılığı
Yapı
aile şirketi

bize de benzer bi söylenti geldi poliklinikte çalışşan arkadaşlardan sonra işte il sağlığı arayıp sorduk genelge tamamen devlet hastaneleri ve mhrs icin dediler içiniz rahat olsun.

ÜÜlkü N***Katılımcı
Görev
Kurye koordinatörü
Sektör
Enerji
Yapı
300 kişilik kurum

Buraya kadar söylenenleri özetleyeyim. Herkesin yaptığı şey doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Kolay gelsin.

OOzanKatılımcı
Görev
Freelance tasarımcı

Tersini savunacağım, kızmayın. Bunu tek başına yapmaya çalışmak en pahalı yol.

randevu sistemi genelgesi 2024 konusunda acele eden herkes aynı yerde takılıyor. Umarım işinize yarar.

BBurcuKatılımcı
Görev
Arayüz geliştirici

detaya inersek soyle: Kovanin deligi neredeyse oraya bakin; ustune su dookmeek cozmuyor

ben olsam bu yoldan giderdim.

KKemal S***Katılımcı
Görev
İçerik editörü
Sektör
Spor ve fitness
Yapı
holding bünyesinde bir şirket

randevu sistemi genelgesi 2024 konusunda en çok atlanan nokta şu: Bir konuda üç farklı cevap alıyorsanız soru yanlış sorulmuştur.

ZZübeyde K***Katılımcı
Görev
Satın alma sorumlusu
Sektör
Spor ve fitness
Yapı
aile şirketi

Doki · Kurumsal web sitesi · 2026

bisey sormka istiyorum. aliskanligi degistirmek sitsemi kurmaktan zor ve pahali

tecubeyle sabit

ÖÖmer Ş***Katılımcı
Görev
Proje yöneticisi
Sektör
Yazılım
Yapı
zincir mağaza

Doki · Marka kimliği · 2025

Buraya kdr söylenenleri özetleyeyim. Kararı geri almak ne kadar zorsa, o kadar yavaş verin.

GGürkan Ö***KatılımcıTopluluk üyesi

Dikkat edilmesi gereken bişey var. İnsanlar süreci değl, alışkanlığı savunur. açıkçası direnç oradan gelir.

Sonucu buraya yazarsanız başkalarına da faydası olur.

AAhmet K***Katılımcı
Görev
İşletme sahibi
Sektör
Kimya
Yapı
aile şirketi

Doki · Marka kimliği · 2026

uzun süre bu işle uğraştım sonra alışkanlığı değiştirmek sistmei kurmaktan zor ve pahalı.

bunu tek başına yapmaya çalışmak en pahalı yol. sonucu buraya yazarsanız başkalarına da faydaıs olur.

YYağmur K***Katılımcı
Görev
İdari işler sorumlusu
Sektör
E-ticaret
Yapı
40 kişilik üretim firması

Haklısınız, ben de aynı yoldan geçtim. Herkesin yaptığı şey, doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Bir konuda üç farklı cevap alıyorsanız soru yanlış sorulmuştur. Tecrübeyle sabit.

HHakan G***Katılımcı
Görev
Satın alma sorumlusu
Sektör
Su ürünleri
Yapı
300 kişilik kurum

ben bu yoldan gectim anlatayim bir de pazarin kucuk olmasi kotu degl; kuucuuk pazarda ucuz calismak kotu.

biizde en cok zaman kaybettiren sey, kimiin karar vereceginin belli olmamasydi bir de sorunuz olursa yazin, elimden geldigince cevaplarim

ŞŞerife K***Veteran
Görev
Klinik yöneticisi
Sektör
Elektrik-elektronik
Yapı
yeni kurulmuş girişim

Tam zamanında bi konu.

Yanıt yaz