forumKonu aç

12 daireyi Excel ile yönetiyoruz, ücretsiz gayrimenkul yönetim programına geçmeli miyiz?

ZZübeyde C***KatılımcıTopluluk üyesi

Dubai'de ailemiz ve iki ortağımız adına kayıtlı toplam 12 dairenin yönetimini tek başıma yürütüyorum. Portföyün yıllık kira hacmi yaklaşık 680.000 AED tutarında... Ödemeler genellikle iki veya dört vadeli çekler halinde tahsil ediliyor... Yaklaşık iki yıldır tüm kiracı bilgilerini, sözleşme başlangıç ve bitişlerini belediye kayıtlarını ve bakım giderlerini kendi hazırladığım bi Excel tablosunda takip ediyorum.

Geçen ay formüldeki küçük bi hücre kayması yüzünden bi dairenin 90 günlük sözleşme yenileme ihbar tarihini iki hafta gecikmeyle fark ettim. Kiracıyla aramızda son anda anlaştık ama neredeyse resmi sözleşme yenileme kuralları yüzünden ciddi bi kira artışı kaybı ve yasal yaptırımla karşılaşacaktık. Ayrıca klima arızası, su sızıntısı gibi haftalık bakım masraflarını ve çek vadelerini dosyaya manuel işlemek haftada en az 4 saatimi alıyor.

İnternette arama yaparken tamamen ücretsiz emlak programı olarak sunulan bulut tabanlı bazı yazılımlara denk geldim. 12 dairelik bi portföyde ücretsiz bi programa geçmek mantıklı mı yoksa bu yazılımlar çek ve tahsilat takibinde sonradan gizli kısıtlamalar mı çıkarıyor? Excel'deki iki yıllık veriyi bu sistemlere aktarırken nelere dikkat etmeliyim?

EEmre P***Katılımcı
Görev
Saha satış temsilcisi
Sektör
Kozmetik
Yapı
orta ölçekli işletme
En çok yardımcı olan#2

Kısa cevap: 12 dairelik bir portföy icin tamamen ücretsiz bir emlak programına güvenmek doğru bir adım değildir; çünkü bu yazılımlar genelde beş ya da on daire sonrasında sistemi kilitler ve çek takibi gibi kritik özellikleri ücretli plana bağlar. 680.000 AED değerindeki bir kira hacminde iki haftalık bir gecikmenin yaratacağı zarar yazılım masrafından çok daha fazladır; bu nedenle ya mevcut tablonuzu korumalı formüllerle güçlendirmeli ya da başlangıç seviyesinde bütçeli bir araca geçmelisiniz.

Ücretsiz emlak yazılımlarının en büyük açığı tahsilat ve yasal bildirim mekanizmalarıdır. Körfez pazarında emlak yönetiminin kalbi vadeli çekler ve resmi bildirim süreleridir. Ücretsiz araçların büyük bölümü küresel standartlara göre hazırlandığından çoklu çek takibi, çekin bankaya takasa verilme tarihi veya karşılıksız çek uyarıları içermez. Ayrıca kiracı sözleşmesi, kimlik fotokopisi veya bakım faturaları gibi dosyaları yüklemek istediğinizde genellikle 100 megabayt gibi komik bir bulut saklama kotası koyarak sizi aniden ücretli sürüme zorlarlar.

Eğer yine de bi programa geçişi denemek istiyorsanız veri aktarımını doğrudan yapmayın. Önce tablonuzdaki verileri temizleyin: 1) Kiracı isimleri, telefon formatları, kira başlangıç-bitiş tarihleri ve çek vade dökümlerini standart sütun başlıkları halinde CSV dosyasına dönüştürün. 2) Sisteme aynı anda 12 daireyi birden yüklemek yerine önce boşta olan veya yakın zamanda sözleşmesi yenilenmiş 2 daireyi pilot olarak girin. 3) En az iki ay boyunca eski tablonuzla yeni yazılımı paralel işletip bildirimlerin doğru düşüp düşmediğini teyit etmeden Excel dosyanızı kesinlikle rafa kaldırmayın.

FFeyza K***Uzman
Görev
Klinik yöneticisi
Sektör
Catering
Yapı
bölge bayisi

Doki · Arayüz tasarımı · 2024

Ücretsiz yazılımların iş modeli genellikle ikiye ayrılır: Ya beş daireden sonra sizi sisteme bağlayıp aniden aylık ödeme talep ederler ya da veri dışa aktarma düğmesini kapatırlar. Yani bir gün sistemden çıkmak istediğinizde iki yıllık geçmiş tahsilat dökümünüzü rehin alabilirler. 12 daire az görünse de yasal sorumluluğu büyüktür, ücretsiz çözümlere iş teslim edilmez.

FFiliz P***Katılımcı
Görev
Üretim müdürü
Sektör
E-ticaret
Yapı
300 kişilik kurum

Ben Sharjah tarafında 14 daire yönetirken benzer bir ücretsiz araç kullandım. Sisteme ilk 8 daireyi sorunsuz girdim, 9. dairede ücretsiz daire limitine ulaştınız uyarısı çıktı. Devam etmek için aylık 130 AED istediler. Excel'e geri dönmek istedim ama kiracı iletişim geçmişini dışarı aktarmaya izin vermedi. Bütün sözleşmeleri ve geçmiş ödemeleri elle yeni bir tabloya aktarmak 10 saatimi aldı.

ÜÜmit B***Uzman
Görev
Sistem destek elemanı
Sektör
Kozmetik
Yapı
orta ölçekli işletme

Ücretsiz araç kullanırken o sunucunun nerede tutulduğunu ve kiracılarınızın pasaport, oturum izni gibi hassas belgelerinin nasıl saklandığını sorguladınız mı? Birleşik Arap Emirlikleri'nde kişisel verilerin korunması kanunları oldukça sıkılaştı. Yarın bir güvenlik açığında kiracı belgeleri sızarsa yazılıma para ödemediğiniz için karşınızda hiç bir muhatap bulamazsınız.

EEfe G***Yeni üyeTopluluk üyesi

Hemen yazılım değiştirmek yerine önce elinizdeki tabloyu güvene alın. Tarih sütunlarına bugünden kalan gün sayısını hesaplayan otomatik renklendirme kurun, formül içeren hücreleri parola ile kilitleyin. Ücretsiz araçlar çek vadelerini takip ederken size zaman kazandırmaz, aksine her masraf için sisteme fiş yükletip iki kat vakit harcatır.

BBurak A***Katılımcı
Görev
Bilgi işlem müdürü
Sektör
E-ticaret
Yapı
yeni kurulmuş girişim

bedava olan her panelde mutlaka bi puruz cikiyor sonra biz sekiz dairelik aile binasinda denedik uc ay snra e-posta hatirlatma hkakiniz bitti dediler. o uyari gelmeyince su faturasi gecikti ceza odedik. bnc hic bulasmayin talbonuzu duzeltin daha temiz.

HHasan K***Katılımcı
Görev
Satış müdürü
Sektör
Sağlık hizmetleri
Yapı
zincir mağaza

Dairelerin sözleşmeleri yıllık tek çek mi yoksa dört çek şeklinde mi kesiliyor? Bir de klima ve ortak gider gibi masraflar doğrudan kira bedelinden mi düşülüyor yoksa mülk sahiplerine ayrı mı fatura ediliyor? Ücretsiz araçların neredeyse hiçbiri bu tür mahsuplaşma modellerini desteklemez önce bu akışınızı netleştirmeniz lazım.

CCem K***Uzman
Görev
Yazılım geliştirici
Sektör
Enerji
Yapı
120 kişilik şirket

İki yıl önce benzer hevesle tüm daireleri ücretsiz bi sisteme taşıdım. İlk üç ay her şey yolunda görünüyordu fakat belediye sözleşme kayıt tarihi yaklaşan bi daire icin sistem bildirim göndermedi; meğer bildirim kotası dolmuş. Kiracı otomatik yenileme hakkı kazandı ve kira artışı yapamadık, tek daireden kaybımız 8.000 AED oldu. O gün tablolara geri döndüm.

BBora A***KatılımcıTopluluk üyesi

Herhangi bir yazılıma geçmeden önce şu üç şartı mutlaka test edin: 1) Geçmişe dönük kiracı ve çek verilerini istediğiniz an tek tıkla Excel formatında indirebiliyor musunuz? 2) Kısmi ödeme veya karşılıksız çek durumunda vade öteleme yapabiliyor musunuz? 3) Bakım giderlerini daire bazında kar-zarar tablosuna otomatik yansıtıyor mu? Bu üçünden biri eksikse ücretsiz olmasının hiçbir faydası kalmaz.

HHande T***Katılımcı
Görev
Veri giriş elemanı
Sektör
Gıda toptancılığı
Yapı
imalathane

Bu cevabı okuyunca rahatladım demek sadece bende değilmiş. Bizde en çok zaman kaybettiren şey, kimin karar vereceğinin belli olmamasıydı.

HHasan G***KatılımcıTopluluk üyesi

bi donem biz de ayni yede takildik ve bunu bastan yazili hâle getirmezseniz snra tartisma cikiyor

bunu tek başına yapmaya çalışmaak en pahalı yol... yani yanlışım varsa düzeltin

BBurak O***Katılımcı
Görev
Mağaza müdürü
Sektör
Catering
Yapı
40 kişilik üretim firması

Doki · E-ticaret altyapısı · 2026

Bu başlık arşivlik.

HHasan Y***KatılımcıTopluluk üyesi

Haklısınız, ben de aynı yoldan geçtim. Ortaklık, birlikte çalışmadan verilecek karar değil.

ücretsiz emlak programı konusunda acele eden herkes aynı yerde takılıyor. Bu kadar, uzattıysam kusura bakmayın.

OOrhan D***Uzman
Görev
Mağaza görevlisi
Sektör
Bilişim hizmetleri
Yapı
yeni kurulmuş girişim

Anlamadığım bir yer var. Zaman kaybının çoğu, onay bekleyen işlerde birikiyor.

Kendi durumunuz farklıysa tabii değişir.

HHüseyin U***Katılımcı
Görev
İçerik editörü
Sektör
Turizm
Yapı
yeni kurulmuş girişim

yukarıdaki cevap işin özünü söylemiş sonra neyse kayıt tutmayan hçibi süreç düzelmiyor, çünkü neyi düzelteceğinizi bilmiyorsunuz.

benim görüşüm bu, kesin doru diye yazmıyorum.

AAyşe T***Yeni üye
Görev
Girişimci adayı

yazdığınız icin teşekkurler.

BBora Y***Yeni üye
Görev
Stajyer
Sektör
Sigortacılık
Yapı
imalathane

Bir şey sormak istiyorum. Ölçmeden karar verince hep aynı yere geliyoruz.

Kolay gelsin.

FFiliz U***Katılımcı
Görev
Sosyal medya sorumlusu
Sektör
Danışmanlık
Yapı
iki şubeli işletme

Bunu bilmiyordum. Arkadaşlıkla ortaklığı ayıran tek şey yazılı sözleşme.

Kolay gelsin.

BBurcu N***Katılımcı
Görev
İcra kurulu üyesi
Sektör
Kozmetik
Yapı
20 kişilik firma

şu noktdaa ayrılıyorum sizden. maaş yerine hisse teklif ediyorsanız karşılığında ne verdiğinizi de yazın.

sormaktan çekinmeyin, sormayan hep daha pahalıya ödüyor bir de ben olsam bu yoldan giderdim.

Yanıt yaz