Dubai'de ailemiz ve iki ortağımız adına kayıtlı toplam 12 dairenin yönetimini tek başıma yürütüyorum. Portföyün yıllık kira hacmi yaklaşık 680.000 AED tutarında... Ödemeler genellikle iki veya dört vadeli çekler halinde tahsil ediliyor... Yaklaşık iki yıldır tüm kiracı bilgilerini, sözleşme başlangıç ve bitişlerini belediye kayıtlarını ve bakım giderlerini kendi hazırladığım bi Excel tablosunda takip ediyorum.
Geçen ay formüldeki küçük bi hücre kayması yüzünden bi dairenin 90 günlük sözleşme yenileme ihbar tarihini iki hafta gecikmeyle fark ettim. Kiracıyla aramızda son anda anlaştık ama neredeyse resmi sözleşme yenileme kuralları yüzünden ciddi bi kira artışı kaybı ve yasal yaptırımla karşılaşacaktık. Ayrıca klima arızası, su sızıntısı gibi haftalık bakım masraflarını ve çek vadelerini dosyaya manuel işlemek haftada en az 4 saatimi alıyor.
İnternette arama yaparken tamamen ücretsiz emlak programı olarak sunulan bulut tabanlı bazı yazılımlara denk geldim. 12 dairelik bi portföyde ücretsiz bi programa geçmek mantıklı mı yoksa bu yazılımlar çek ve tahsilat takibinde sonradan gizli kısıtlamalar mı çıkarıyor? Excel'deki iki yıllık veriyi bu sistemlere aktarırken nelere dikkat etmeliyim?