forumKonu aç

Fidye yazılımı bize de geldi — ilk 24 saatte ne yaptık, neyi yanlış yaptık?

MMurat T***Katılımcı
Görev
Ağ yöneticisi
Sektör
Sigortacılık
Yapı
butik ajans

Gebze'de 20 ofis personeli ve 40 saha çalışanıyla toptan hırdavat ve teknik malzeme dağıtımı yapan bi aile şirketiyiz. valla geçtiğimiz salı sabahı saat 07:00'de depo şefimizin telefonuyla uyandım... Muhasebe ve stok takip programına girilemiyordu, sunucudaki tüm PDF ve veri dosyalarının uzantısı değişmişti ve masaüstünde yaklaşık 1.300.000 TL karşılığı kripto para talep eden bi metin belgesi vardı.

Bilgi işlem sorumlumuz panikle sunucu odasına koşup ilk iş ana ağ kablolarını çekti. Fakat şirketteki ağ depolama cihazımız (NAS) sunucuya sabit bir sürücü harfiyle bağlı olduğu icin oradaki otomatik günlük yedeklerin de şifrelendiğini fark ettik. Elimizde sadece şirket kasasında kilitli tuttuğumuz ve şans eseri 16 gün önce alınmış harici bir disk yedeği kalmıştı.

İlk 24 saat tam bir kaosla geçti: Fidyeyi ödeyelim mi tartışmaları, sahadaki sevkiyatların durması fatura kesememek ve müşterilere durumu açıklayamamak bizi perişan etti. Yaşadığımız bu kabustan çıkardığımız çok acı dersler oldu. valla benzer bir felaket anında doğru ilk müdahale protokolü ne olmalıdır?

ZZeynep K***Uzman
Görev
Pazarlama müdürü
Sektör
Tekstil
Yapı
iki şubeli işletme
En çok yardımcı olan#2

Kısa cevap: Bir fidye yazılımı vakasında ilk yirmi dört saatte yapılacak en kritik hamle fidye ödemeyi birincil kurtuluş yolu olarak görmemek, etkilenen tüm sistemleri fiziksel olarak ağdan izole etmek ve adli bilişim incelemesi için bellek ile disk imajlarını değiştirmeden koruma altına almaktır. Ağ sürücüsü olarak Windows'a bağlı yedeklerin şifrelenmesi ise kurumsal yedekleme mimarisinde çevrimdışı kuralının ihmal edilmesinden kaynaklanır.

İlk saatlerde sunucu kablolarını çekmek doğru bi refleks olsa da cihazları aniden fişten çekip kapatmak büyük bi hatadır. Saldırganın bıraktığı izler şifreleme anahtarlarının kalıntıları ve zararlı yazılımın bellekteki süreçleri cihaz kapatıldığında uçar. Doğru yöntem ağ kablosunu ve kablosuz bağlantıları kesmek ama sistemi çalışır durumda bırakarak adli bellek imajı almaktır.

İlk yirmi dört saatin yol haritası şöyle olmalıdır: 1) Etkilenen makineleri yerel ağdan tamamen izole edin ve dış internet çıkışını güvenlik duvarından kapatın, 2) Elinizdeki çevrimdışı yedeği mevcut ağa bağlamadan önce, sızıntının kaynağı olan giriş kapısını (genelde açık RDP portu veya oltalama e-postası) tespit edip yamayın, 3) Kişisel Verileri Koruma Kurumuna kanuni süre olan 72 saat içinde veri ihlali bildiriminde bulunmak üzere hukuk müşavirinizle tutanak hazırlayın.

Fidye ödemek hiçbir zaman önerilmez; çünkü parayı alan saldırganın şifre çözücüyü vereceği veya verse bile verileri eksiksiz kurtarabileceği garanti değildir. Elinizdeki 16 günlük çevrimdışı yedek sizi kurtaran tek gerçek can simidi olmuş.

RRecep A***Katılımcı
Görev
Test uzmanı
Sektör
Perakende
Yapı
holding bünyesinde bir şirket

NAS cihazını Windows üzerinde harf atanmış bir ağ sürücüsü olarak tanımlamak yapılan en büyük teknik hata. Yedekleme sisteminin ana kimlik doğrulama yapısından (Active Directory) tamamen bağımsız olması, yalnızca yedekleme servisinin erişebileceği ayrı bir kullanıcıyla çalışması ve 'yazıldıktan sonra değiştirilemez' (immutable) olarak yapılandırılması gerekirdi.

CCeren A***Uzman
Görev
BT sorumlusu
Sektör
Elektrik-elektronik
Yapı
bölge bayisi

KVKK tarafındaki 72 saatlik resmi bildirim süresini kesinlikle atlamayın. Verilerin dışarı sızıp sızmadığından emin olmasanız bile web sitesindeki formu doldurup kuruma ön bildirim yapın, aksi takdirde sisteminizi toparlasanız bile ileride çok ciddi idari para cezalarıyla karşılaşırsınız.

GGizem Y***Katılımcı
Görev
Yönetim kurulu üyesi
Sektör
Hayvancılık
Yapı
holding bünyesinde bir şirket

Doki · Sunucu bakım anlaşması · 2025

O 16 günlük çevrimdışı yedeğe dönmeden önce sistemleri tamamen sıfırdan kurduğunuzdan emin olun. Saldırganlar genelde şifrelemeyi başlatmadan 2-3 hafta önce içeri girip bekler. bu arada eğer o yedek alındığı sırada saldırgan içerideyse, yedekten döndüğünüz an kendinizi tekrar şifrelenmiş bulabilirsiniz.

YYasemin K***UzmanTopluluk üyesi

Biz iki yıl önce 120 kişilik tekstil şirketimizde yaşadık. Panikle fidyeyi ödeyen bi meslektaşımız oldu; şifre çözücü bozuk geldi ve veritabanının yarısı kurtarılamadı giden parayla kaldılar. Asla pazarlık masasına oturmayın acı da olsa eldeki temiz yedeğe dönüp aradaki kaybı elle girmek en güvenli yoldur.

EEbru Ö***Katılımcı
Görev
Tedarik zinciri yöneticisi
Sektör
Cam
Yapı
yeni kurulmuş girişim

Bizim olayda fatura ve irsaliye tarafında 10 günlük veri kaybı oluşmuştu. 8 kişilik ekiple 4 gün gece gündüz fiziksel kâğıt faturalardan sistemi geriye dönük işledik. Şirkete doğrudan mesai ve ciro kaybı maliyeti yaklaşık 350.000 TL oldu ama fidyeciye para kaptırmadık.

GGamze E***KatılımcıTopluluk üyesi

okurken resmen kendi yaşadıım stresi tekrar hissettim çok geçmiş olsun. kasadaki o harici disk olmasaydı şirketin kapısına kilit vurma noktasına gelirdiniz. ucuz atlatmışsınız diyebiliriz.

AAlper Ç***Katılımcı
Görev
Müşteri hizmetleri temsilcisi
Sektör
Nakliyat
Yapı
120 kişilik şirket

Benzer durum için acil müdahale özeti: 1) Ağı fiziksel olarak izole et ama sunucu gücünü kesme, 2) Çevrimdışı yedekleri kesinlikle mevcut ağa takma, 3) Giriş deliğini bulup kapatmadan yedekten geri dönme, 4) KVKK ve ilgili yasal mercilere resmi bildirim yap.

KKaan G***UzmanTopluluk üyesi

nas cihazını harrici disk gibi bilgisayara bağlamak klasik kobi hatası maalesef ama işte biz de benzer şekilde patlayınca bulut tarafında değiştirilemez yedekleme sistemine geçtik anca rahat uyuyoruz.

LLale T***KatılımcıTopluluk üyesi

doğru.

ZZehra T***Katılımcı
Görev
Operasyon müdürü
Sektör
Nakliyat
Yapı
yeni kurulmuş girişim

Doki · Sızma testi · 2025

Uzun süre bu işle uğraştım. Alacak devir hızıyla borç devir hızı arasındaki gün farkı büyüyorsa ciro sizi kurtarmaz.

MMustafa Ç***Katılımcı
Görev
Klinik yöneticisi
Sektör
Cam
Yapı
iki şubeli işletme

Ben de merak ediyorum.

OOnur T***KatılımcıTopluluk üyesi

Ucuz görünen yol genelde sonradan pahalıya patlıyor. Küçük ölçekte işe yarayan çözüm büyüyünce çöküyor bunu geç öğrendim.

Ben olsam bu yoldan giderdim.

SSelin T***Katılımcı
Görev
Yazılım geliştirici
Sektör
Matbaa
Yapı
40 kişilik üretim firması

fidye yazılımı konusunda en çok atlanan nokta şu: Tek müşteriye bağımlı kaldığınız anda fiyatı siz belirlemiyorsunuz.

Bunu baştan yazılı hâle getirmezseniz sonra tartışma çıkıyor. Not olarak bırakayım, lazım olur.

CCem D***Katılımcı
Görev
İnsan kaynakları uzmanı
Sektör
Muhasebe ve müşavirlik
Yapı
8 kişilik ekip

Bu cevabı okuyunca rahatladım, demek sadece bende değilmiş. Kendi maaşını kesmek geçici bir taktiktir; altı ayı aşarsa bir yeriniz kopar.

Sonucu buraya yazarsanız başkalarına da faydası olur.

KKemal K***Veteran
Görev
Yazılım geliştirici
Sektör
Mobilya üretimi
Yapı
aile şirketi

Doki · Arayüz tasarımı · 2026

Tersini savunacağım, kızmayın. Kararı verirken elinizde hangi veri var, önce ona bakın.

Ben olsam bu yoldan giderdim.

SSefaYeni üye
Görev
E-ticaret girişimcisi

dikkat edilmesi gereken bi şey var ama her şeyi aynı anda değiştirmeye çalışınca hiçbiri oturmuyor.

karar verirken en kötü senaryoyu da yazın sadece iyisini deil.

HHaticeKatılımcı
Görev
Aile işletmesi
Yapı
butik ajans

aynısını yaşadım.

BBurcu B***Uzman
Görev
Yazılım geliştirici
Sektör
Muhasebe ve müşavirlik
Yapı
300 kişilik kurum

Doki · Log yönetimi kurulumu · 2025

aynı durumdayım o yüzden soruyorum... her şeyi aynı anda değiştirmeye çalışınca hiçbiir oturmuyor.

sorunuz ollursa yazın elimden geldiğince cevaplarım.

Yanıt yaz