forumKonu aç

Site müşteri verisi topluyor, 152-ФЗ ne istiyor ve nereden başlamalı?

YYasemin K***Katılımcı
Görev
Ön muhasebe
Sektör
Bilişim hizmetleri
Yapı
20 kişilik firma

Sankt-Peterburg merkezli küçük bi online pastane ve hediyelik eşya dükkanımız var. Sitemiz üzerinden hem sipariş alıyoruz hem de bülten aboneliği icin isim telefon e-posta ve teslimat adresi topluyoruz. yani aylık ortalama 250 civarı teslimat yapıyoruz, sistemimizde yaklaşık 3.000 kayıtlı müşteri bilgisi birikti.

Geçen hafta yerel bi muhasebe danışmanımız Rusya'daki 152-ФЗ kişisel verilerin korunması kanununa göre sitemizin ciddi ihlaller barındırdığını söyledi... Sunucumuz Almanya lokasyonlu bi sağlayıcıdaydı, sitede sadece kutucuksuz bi iletişim formu var ve hiçbi aydınlatma metni koymamıştık.

Ceza almadan veya siteye erişim engeli gelmeden önce sistemi hızlıca toparlamak istiyoruz... valla bu kanunun küçük işletmelerden istediği temel yükümlülükler tam olarak nedir? Nereden başlamamız gerekir ve küçük sitelerin en sık yaptığı hatalar nelerdir?

KKader G***Katılımcı
Görev
Klinik yöneticisi
Sektör
Perakende
Yapı
zincir mağaza

Doki · Yedekleme kurulumu · 2023

En çok yardımcı olan#2

Kısa cevap: 152-ФЗ sayılı Rusya Federasyonu kanunu, Rusya vatandaşlarına ait kişisel verilerin birincil olarak Rusya sınırları içindeki sunucularda toplanmasını, saklanmasını ve bu veriler toplanırken kullanıcılardan açık rıza alınmasını zorunlu kılar. İhlal halinde Roskomnadzor erişim engeli veya ciddi idari para cezaları uygulayabilir; bu nedenle ilk adım veritabanını yerel bir sunucuya taşımak ve sitedeki formlara onay mekanizmaları eklemektir.

Düzeltmeye üç temel belgeyi sitenize ekleyerek başlamalısınız: Kişisel verilerin işlenmesine ilişkin politika belgesi, her formun altına eklenecek kullanıcı rıza metni ve çerez kullanım bildirimi. Politika metni sitedeki her sayfadan, genellikle alt bilgiden doğrudan tıklanarak okunabilir olmalıdır.

Teknik tarafta ise sipariş veya abonelik formlarının altına rıza kutucuğu konulmalı ve bu kutucuk kesinlikle önceden işaretli gelmemelidir; kullanıcı kendisi tıklamalıdır. En kritik teknik kural verilerin ilk kaydının Rusya içindeki bir veri merkezinde yapılmasıdır. Almanya'daki sunucuyu derhal Rusya lokasyonlu lisanslı bir sağlayıcıya taşımalısınız. Sonrasında ise Roskomnadzor kayıt gerekliliğinizi bir hukuk müşaviriyle kontrol etmeniz gerekir.

VVolkan G***KatılımcıTopluluk üyesi

En acil iş sunucu lokasyonu. Veritabanı Almanya'da kaldığı sürece diğer belgeleri hazırlasanız bile yerelleştirme kuralını doğrudan ihlal etmiş sayılırsınız. Veritabanını ve web sitesini Rusya içindeki bir bulut sağlayıcıya taşımayı ilk sıraya alın.

NNecati E***KatılımcıTopluluk üyesi

Küçük sitelerin en sık düştüğü üç hata: 1) Formdaki onay kutusunun önceden işaretli bırakılması, 2) Politika metninin başka siteden kopyalanıp kendi vergi numarası ve şirket unvanına göre düzenlenmemesi, 3) Sipariş formunda gereksiz yere doğum tarihi veya kimlik gibi aşırı veri toplanması.

DDoruk S***Yeni üyeTopluluk üyesi

Kendi e-ticaret sitemiz için benzer süreci geçen sonbaharda tamamladık. Rusya içi bir bulut sunucuya geçiş aylık 3.500 ruble maliyet getirdi. Sözleşme ve politika metinlerini yerel bir hukuk bürosuna hazırlatmak için 25.000 ruble ödedik, tüm uyum süreci iki haftada bitti.

SSerkan Ç***KatılımcıTopluluk üyesi

Formlarınızı hemen sadeleştirin. Pasta teslimatı için sadece alıcı adı, telefon ve adres yeterliyse ek alanları formdan kaldırın. Kanun gereksiz veri toplanmasını da sınırlandırır. Ne kadar az veri tutarsanız olası bi denetimde riskiniz o kadar düşük olur.

AAleyna B***Katılımcı
Görev
Stajyer
Sektör
Muhasebe ve müşavirlik
Yapı
holding bünyesinde bir şirket

almanyda duran sunucuyu vakit kaybetmeden tasiyin. roskomnadzor uyari yazii gonderdiginde savunma hazirlamak cok daha masrafli oluyor form altindaki linkleri de unutmayin.

CCaner B***Katılımcı
Görev
Veri analisti
Sektör
Gayrimenkul
Yapı
20 kişilik firma

Danışmanlar genelde küçük esnafı panikleterek yüksek meblağlı danışmanlık satmaya çalışır. yani 3.000 müşterisi olan bi pastane icin resmi şablonları alıp formları yerelleştirmek yeterlidir, yüz binlerce rublelik uyum projelerine gerek yok.

PPerihan K***Katılımcı
Görev
Ön muhasebe
Sektör
Mobilya üretimi
Yapı
bölge bayisi

Mevzuat gereği sadece web sitesindeki belgeler yeterli değildir; işletme bünyesinde veri sorumlusu atama kararı ve veri işleme yönergelerinin de kaşeli olarak dosyalanması gerekmektedir. Denetim durumunda bu evraklar fiziksel olarak talep edilir.

ZZerrin M***KatılımcıTopluluk üyesi

Yazdığınız için teşekkürler.

ŞŞerife B***Katılımcı
Görev
Sistem yöneticisi
Sektör
Medya ve yayıncılık
Yapı
zincir mağaza

Doki · Oltalama farkındalık eğitimi · 2025

Sizce bu her ölçekte işler mi? İnsanlar süreci deil, alışkanlığı savunur. Direnç oradan gelir.

OOya Y***UzmanTopluluk üyesi

Yeni girenler için kısa özet: İlk üç ay her şey iyi gider, sorun dördüncü ayda çıkar.

Bu kadar, uzattıysam kusura bakmayın.

ZZübeyde K***Katılımcı
Görev
Satın alma sorumlusu
Sektör
Spor ve fitness
Yapı
aile şirketi

Doki · Kurumsal web sitesi · 2026

ben de aynı kanıdayım. ilk kez yapıyorsanız küçük başlayın, ölçek sonra gelir

ben ollsam bu yoldan giderdim.

MMusaYeni üye
Görev
Şehirler arası nakliye

Burada bi tuzak var, söylemeden geçmeyeyim. Zaman kaybının çoğu, onay bekleyen işlerde birikiyor.

Sonucu buraya yazarsanız başkalarına da faydası olur.

YYağmur Y***Katılımcı
Görev
İdari işler sorumlusu
Sektör
Mobilya üretimi
Yapı
orta ölçekli işletme

Doki · Log yönetimi kurulumu · 2025

Bende tam tersi oldu, o yüzden yazıyorum. İki hafta boyunca not tutmak, altı aylık tahminden iyi sonuç veriyor.

Sorunuz olursa yazın, elimden geldiğince cevaplarım.

GGizem A***Uzman
Görev
Entegrasyon uzmanı

Haklısınız.

OOrhan E***Katılımcı
Görev
İhracat sorumlusu
Sektör
Hukuk
Yapı
zincir mağaza

Doki · Güvenlik açığı taraması · 2023

Aynı şeyi ben de düşünüyordum. Her şeyi aynı anda değiştirmeye çalışınca hiçbiri oturmuyor.

Asıl mesele rakam değil, o rakamın neye göre çıktığı. Umarım işinize yarar.

UUğur D***Katılımcı
Görev
Veri giriş elemanı
Sektör
Sağlık hizmetleri
Yapı
tek kişilik işletme

Aynı hatayı yapmayın diye yazıyorum. Sormaktan çekinmeyin, sormayan hep daha pahalıya ödüyor.

DDoruk K***Uzman
Görev
Kalite güvence müdürü
Sektör
İnşaat
Yapı
20 kişilik firma

Konuyu toparlayayım, çünkü birkaç farklı cevap verildi. Unutulmuş test ortamları, canlı sistemden daha sık kapı oluyor.

Test edilmemiş bir yedek, yedek değildir. Başka türlü yapan varsa onu da merak ederim.

MMehmet Y***Katılımcı
Görev
Bilgi işlem müdürü
Sektör
Ambalaj
Yapı
40 kişilik üretim firması

Uzun süre bu işle uğraştım. yani ikinci doğrulama açıksa çalınan parola tek başına işe yaramıyor.

Bu konu kapatıldı.Nöbetçi konuyu çözüme ulaşmış olarak işaretledi. Benzer bir durumunuz varsa yeni konu açabilirsiniz.
Konu aç