forumKonu aç

2020'de mobil uygulama yaptırdık: Teklif fiyatı, gerçek maliyetler ve sonradan öğrendiklerimiz

FFiliz Ö***Katılımcı
Görev
Operasyon müdürü
Sektör
Su ürünleri
Yapı
8 kişilik ekip

imalat ve toptan satis yapan 12 kisilik bi firmayiz. 2020 yilinin basinda bayilerimizin siparislerini kolaylastirmak ve sahadan anlik stok takibi yapabilmek amaciyla hbirit bi mobil uygulama yaptirmaya karar verdik. gorustugumuz bi yazilmi ajansi projeyi 45.000 TL bedelle iki ayda anahtar teslim edecegini soyledi ve sozlesmeyi imzaladik sonar o donemki butcemiz acisindan bu rakam gayet makul gorunuyordu.

uygulama planlandigi tarihte bitti ve magazalara yukelndi fakat asil masraf kalemleri yayina girdikten sonra basladi. acikcasi gelistirici hesap ucretleri, sunucu faturalari, her iOS ve Android surum gecisinde patlayan arayuz hatalari icin surekli bakim ucreti istendi.. bir de ilk yilin sonunda yazilima harcadigimiz toplam para baslangic teklifinin neredeyse iki katia cikarak yaklasik 85.000 TL seviyesine ulasti.

bugun geriye donup baktigimda en buyuk hatamizin mobil gelistirmeyi tek seferlik bir satin alma sanmak oldugunu aniyorum bir de iste benzer bir suecten gecenler icin durum nasil gelisti siz uygulamanin yillik yasam dongusu butcesini nsl planliyorsunuz?

BBurhanKatılımcı
Görev
Emekli mühendis
En çok yardımcı olan#2

Kısa cevap: Mobil uygulama projelerinde ilk geliştirme bedeli buzdağının yalnızca görünen kısmıdır; yayındaki bir uygulamanın yıllık bakım, barındırma ve güncelleme maliyeti ilk yapım bedelinin en az üçte biri kadar yıllık işletme bütçesi gerektirir. Sözleşme aşamasında işletim sistemi güncellemeleri kütüphane bakımları ve hata takibi garantiye bağlanmazsa ilk yıl çıkan ek masraflar başlangıç bütçesini ikiye katlayabilir.

Kendi tecrübemden yola çıkarak bir bütçe planlamasının adımlarını şu şekilde özetleyebilirim: 1) Hizmet seviyesi anlaşması mutlaka ilk günden yapılmalı; geliştirici ajans ile aylık sabit bakım veya adam/saat üzerinden net bir protokol imzalanmalıdır. 2) Alt yapı giderleri geliştirici maliyetinden ayrı tutulmalı, sunucu, bildirim servisleri ve mağaza üyelikleri doğrudan firmanın kendi kredi kartına tanımlanmalıdır. 3) Büyük işletim sistemi güncellemeleri için takvim belirlenmeli, Google ve Apple güncellemeleri yayınlanmadan önce test bütçesi ayrılmalıdır.

Biz 2021 yılında teslim aldığımız bir projede ilk anlaşmaya bakım maddesi koymadığımız için her hata düzeltmesinde yeni bir teklifle karşılaştık. Sonrasında aylık sabit 5 adam/saatlik destek sözleşmesine geçtik ve yıllık masraf tahminlerimizi tam olarak tutturabildik. Uygulama projesine girerken geliştirme maliyeti kadar en az iki yıllık işletme sermayesini kenara koymadan başlamamak gerekir.

BBurcu B***KatılımcıTopluluk üyesi

Biz de 2020 sonbaharında benzer kapsamda bir uygulama için 60.000 TL ödedik. İlk 18 ayda Apple geliştirici hesabına yıllık ödeme, aylık 1.200 TL bulut sunucu ve iki büyük sürüm güncellemesi için ajansa ödediğimiz 28.000 TL eklendi. Toplam harcamamız ilk maliyetin neredeyse yarısı kadar daha arttı, bakım hesabı yapmayan kesinlikle yarı yolda kalır.

YYağmur C***KatılımcıTopluluk üyesi

İşin teknik boyutu çoğu zaman atlanıyor. Hibrit çatılarda kullanılan açık kaynak kütüphaneler zamanla eskiyor. Google ve Apple mağaza politikalarını güncellediğinde, hedef SDK seviyesini yükseltmek zorundasınız. Bu da bazen tüm eklentilerin baştan derlenmesini gerektiriyor; yani bakım masrafı dediğiniz şey sadece sunucunun açık kalması değildir.

GGürkan K***Katılımcı
Görev
Üretim planlama
Sektör
Ambalaj
Yapı
yeni kurulmuş girişim

Doki · Sızma testi · 2026

Aslında şirket içi süreçler veya sadece bayiler için native/hibrit mobil uygulama yaptırmak çoğu zaman fuzuli bir harcama. Düzgün bir responsive web paneli ya da PWA çözümü aynı işi onda bir maliyetle görürdü. Mağaza onaylarıyla uğraşmak sürekli versiyon takip etmek küçük ve orta ölçekli işletmelerin kaynağını ciddi şekilde eritiyor.

BBeren V***Katılımcı
Görev
Teknik servis elemanı
Sektör
Reklam ve tanıtım
Yapı
120 kişilik şirket

aynı durumu biz yaşadık. mağaaza hesabı açarken bile şirket evrakları duns numarası derken haftalar geçti. ilk başta kimse bunları söylemiyor fatura kabardıkça şaşırıp kalıyorsunuz. ajanslar da satış yaparken bu kısımları hiç anlatmıyor maalesef.

AAlperKatılımcı
Görev
Saha satış müdürü
Yapı
kooperatif

Doki · E-ticaret altyapısı · 2026

Yeni başlayacaklar için net öneri: Sözleşmenize en az altı aylık ücretsiz garanti ve hata düzeltme maddesi koydurun. Kod tesliminde kaynak kodların, geliştirici hesaplarının ve mağaza mülkiyetinin tamamen firmanıza devredileceğini imza altına alın, yoksa ajansa bağımlı kalırsınız.

AAlper A***KatılımcıTopluluk üyesi

biz de şirketimiz icin benzer bi katalog uygulaması düşünüyoruz. bu mağaza hesapları şahıs adına açılamıyor mu, illaki şirket üzerinden vergi levhasıyla mı başvurmak gerekiyor? maliyeti düşürmek icin kendi şahsi hesabımızı kullanamaz mıyız?

MMehmet K***KatılımcıTopluluk üyesi

Uygulamanız şu an stabil çalışıyorsa ajansla saatlik çalışma modeli yerine aylık belirli bi çağrı ve hata kotası üzerinden anlaşabilirsiniz... Böylece sürpriz faturaların önüne geçer aylık nakit çıkışınızı net olarak öngörebilirsiniz.

EElif T***Katılımcı
Görev
İnsan kaynakları müdürü
Sektör
Nakliyat
Yapı
120 kişilik şirket

Uygulama yazılımı yaşayan bi organizmadır ev alıp kiraya vermeye benzemez; bütçe ayırıp düzenli beslemezseniz altı ay sonra ilk sistem güncellemesinde çöker.

SSultan Ç***Yeni üyeTopluluk üyesi

Buradan gidecekseniz şunu baştan halledin... bu arada kararı geri almak ne kadar zorsa o kadar yavaş verin.

SSinan T***KatılımcıTopluluk üyesi

sonccu yazarsaiz sevinirim.

GGürkan Y***KatılımcıTopluluk üyesi

Bir uyarı bırakayım. İlk üç ay herşey iyi gider sorun dördüncü ayda çıkar.

Bir konuda üç farklı cevap alıyorsanız soru yanlış sorulmuştur. Ben olsam bu yoldan giderdim.

TTülay Ç***KatılımcıTopluluk üyesi

buraya kdr söylenenleri özetleyeyim bir de herkesin yaptığı şey doğru oluğu anlamına gelmiyor.

sorunuz olursa yazın elimden geldiğince cevaplarım.

CCaner B***Katılımcı
Görev
Veri analisti
Sektör
Gayrimenkul
Yapı
20 kişilik firma

Kafamdaki soru işareti kalktı teşekurler. İlk kez yapıyorsanız küçük başlayın ölçek sonra gelir.

Ben olsam bu yoldan giderdim.

RRecep A***Katılımcı
Görev
Test uzmanı
Sektör
Perakende
Yapı
holding bünyesinde bir şirket

Bunu bilmiyordum.

YYusuf Ç***UzmanTopluluk üyesi

Bir dönem biz de aynı yerde takıldık. Büyürken ilk bozulan şey iletişim oluyor, sayılar değil.

Sorunuz olursa yazın, elimden geldiğince cevaplarım.

VVolkan A***KatılımcıTopluluk üyesi

katılıyouurm ama ölçmeden karar verince hep aynı yere geliyoruz

AAleynaYeni üye
Görev
Sosyal medya uzmanı

uc ayri gorus cikti, hpesi birbirini tamamliyor bir de bu arada buyumeyi durdurup nefes almak da bi strateji, kimse soylemiyor

bized en çok zaman kaybettiren şey kiimn karar vereceğinin belli olmamasıydı. valla kendi durumuunz farklıysa tabii değişir.

ZZerrin U***KatılımcıTopluluk üyesi

Deneyeceğim.

Bu konu kapatıldı.Nöbetçi konuyu çözüme ulaşmış olarak işaretledi. Benzer bir durumunuz varsa yeni konu açabilirsiniz.
Konu aç